0412 649 844 info@vanmunadvies.nl

Vrouwen die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis worden minder vaak gereanimeerd dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdam UMC. Volgens de onderzoekers willen sommige omstanders de borsten van een vrouw niet aanraken uit angst voor Me Too claims, wat ervoor zorgt dat de reanimatie niet of te laat wordt gedaan. Reanimatiepoppen met borsten moeten dit probleem oplossen.

 
Bovenlijf blootleggen
“Bij een reanimatie moet de kleding van het bovenlijf worden gescheurd, maar dat vinden mensen ongemakkelijk als je dan dus de bh en borsten van een vrouw blootlegt”, legt ze uit aan EditieNL. Dat komt mogelijk ook doordat reanimaties altijd getraind worden met mannelijke reanimatiepoppen, waardoor mensen niet gewend zijn om een vrouwelijk lichaam te reanimeren en minder snel zullen handelen, denkt Wittekoek.
 
Minder vrouwen gereanimeerd
Van mensen met een acute hartstilstand buiten het ziekenhuis is 53 procent man en 47 procent vrouw. Opvallend is dat vrouwen minder vaak worden gereanimeerd voordat de ambulance arriveert. Bij 74 procent van de mannen met een hartstilstand begint een omstander met reanimeren, tegenover 69 procent bij vrouwen.
 
Borstvrees
Ook denken veel mensen dat het reanimeren op een vrouwenlichaam anders moet dan bij mannen. AED Solutions wil dat idee uit de wereld helpen door vrouwelijke reanimatiepoppen te maken. “We willen voorkomen dat mensen niet of te laat handelen omdat ze denken dat ze anders moeten reanimeren bij een vrouw”, vertelt directeur van AED Solutions Maurice Volleberg.
 
 
 

Doelgericht

Efficiënt & meetbaar

praktisch

Maatwerk

Één aanspreekpunt

Synergie

Inschrijven
VOLG ONS