We vinden een goede, bijna vriendschappelijke relatie met onze klanten belangrijk. We zijn open, eerlijk en zetten graag een stap extra. En soms vragen we hen om een gunst. Bijvoorbeeld om iets te vertellen over onze samenwerking.
Deze keer is Mick Knoben aan het woord. Hij is proces specialist bij Barli, fabrikant van houten modulaire woningen. KAM (kwaliteit, arbo en milieu) hoort bij zijn verantwoordelijkheden, met onze ondersteuning. Hij vertelt hoe dat gaat.
Zeg Mick, wat houdt je rol als proces specialist precies in?
“Ik richt me op de optimalisatie van bedrijfsprocessen. En daar komt aardig wat bij kijken. We zijn de afgelopen jaren keihard gegroeid, wat uiteraard gepaard gaat met groeipijntjes. Bovendien zijn er heel wat nieuwe medewerkers bijgekomen, die allemaal op de Barli-manier moeten werken. En die manier verandert gaandeweg ook nog eens.”
Wat betekent dit voor bedrijfsprocessen?
“We moeten hierdoor standaardiseren, nieuwe planningen opstellen, verbeteringen en nieuwe systemen implementeren, en ga zo maar door.”
En veiligheid is daar altijd een onderdeel van geweest?
“Precies. Maar waar dat eerder een nevenfunctie was, is het inmiddels een fulltime taak. Daarom hebben we onlangs Bregje als KAM-coördinator aangesteld. Die kan zich volop richten op de uitvoering van het beleid.”
“Van Mun denkt niet in een boekje met regels,
maar vooral hoe we die regels kunnen toepassen”
Voor de lezers: wat doen Barli en Van Mun Advies en Opleidingen samen?
“Van Mun heeft ongeveer twee jaar geleden een nieuwe risico-inventarisatie en -evaluatie opgesteld en ons geholpen bij de stap van VCA* naar VCA**. Ook verzorgen ze verschillende opleidingen, pakken we geregeld samen een veiligheidsvraagstuk op en geven we invulling aan toolboxmeetings. Daarbij bepalen wij het onderwerp op basis van wat er leeft in de fabriek of op de bouwplaats. En Van Mun maakt de inhoud van zo’n meeting dan specifiek.”
En waar gaan die veiligheidsvraagstukken zoal over?
“Dat loopt behoorlijk uiteen: van een explosiedocument tot werken met een hoogwerker. Het is fijn om daar samen in te duiken. Voor mij is het namelijk lastig om uit te pluizen wat allemaal wel en niet mag, maar voor Van Mun niet.”
Hoe zou je de werkwijze van Van Mun typeren?
“Die is zeer praktisch. Ze denken niet in een boekje met regels, maar vooral hoe we die regels kunnen toepassen. En ze accepteren dat niet alles vanaf het begin meteen goed gaat. Dat bevalt me wel. We beginnen gewoon en maken soms foutjes. Maar als dat gebeurt, leren we daarvan.”
“Ook qua veiligheid willen we toonaangevend zijn”
Wat is het belang van de samenwerking?
“Die is ons voor ons heel belangrijk. We zijn de modernste woningfabriek van Nederland, en willen ook qua veiligheid toonaangevend zijn. We kunnen al veel zaken controleren, omdat we de woningen voor 95% in onze fabriekshallen maken. Ook hebben we geen last van het weer, zakken steigers niet weg en hoeft een hoogwerker niet over hobbels. Maar… ik denk dat er nog winst te boeken is. Zeker op locatie.”
Hoe zie je de toekomst op veiligheidsgebied?
“Met de komst van Bregje zullen we meer zelf gaan doen, maar we houden Van Mun absoluut betrokken. Hun veiligheidskundige kennis en ervaring bij andere bedrijven zijn namelijk van grote waarde. Sterker nog: ik denk dat we daarmee samen die laatste stappen kunnen zetten om ook op dit vlak voorop te lopen!”